Hardlopen en sportmassage

Bijgewerkt op: 5 jun 2020

Hardlopen en sportmassage

Hardlopen vergt veel van je lichaam. Bij elke stap die je zet komt er een enorme kracht op je gewrichten, pezen en spieren. Je zet je spieren aan, maakt een stap en vervolgens ontspannen de spieren tijdens een zweefmoment door de lucht. Daarna spant elke spier zich weer aan bij de landing. Duizenden keren achter elkaar. Dat maakt hardlopen een behoorlijk blessuregevoelige sport.

Wat gebeurd er?

Wanneer spieren aan het werk zijn treedt er verzuring op. Door de arbeid wordt er energie gebruikt in allemaal kleine energiefabriekjes in de spier, de mitochondriën. Dit proces zorgt ook voor afvalstoffen, en dat is wat we verzuring noemen. Ook ontstaan er kleine verkrampingen in de spieren. Wanneer spiervezeltjes constant in en uit bewegen, raken er een paar ontregeld. De vezeltjes blijven op spanning staan en geven pijn of hinder omdat de spier niet meer goed op lengte komt. Hardlopers zullen dit vooral merken aan hun kuiten. Pijn, als is het maar een beetje, zal je houding veranderen. Vaak ga je (onbewust) anders lopen en dus spieren en gewrichten anders belasten omdat je lichaam de pijn wil vermijden. De eerste stap naar een blessure helaas.

Wat heb ik aan een massage?

Sportmassage kan een belangrijke bijdrage leveren om blessures te voorkomen. Door de wrijvende bewegingen ontspannen de spiervezeltjes weer en verdwijnen de kleine verkrampingen. Veel mensen kennen deze plekken als knopen. Meer hardnekkige knopen kunnen met andere technieken aangepakt worden. De spieren kunnen weer ontspannen en hun werk doen zoals het hoort.

Kneedtechnieken versnellen het proces van herstel door het verwijderen van afvalstoffen uit de spieren. De spieren voelen weer soepel aan en er kan weer volop getraind worden zonder pijn.

Logisch zijn vooral beenmassages geschikt voor hardlopers. Kuiten hebben het zwaar te verduren tijdens het lopen, ook quadriceps en hamstrings zijn voortdurend aan het werk. Maar vergeet ook niet de rug: lopen komt niet alleen uit de benen!


foto: Ikzelf halverwege de marathon Rotterdam 2017.


6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven