Corona te lijf door massage!

Bijgewerkt op: 3 jun 2020


Corona bestrijden met behulp van massage? Maar dan ben je toch dichterbij dan anderhalve meter, hoe zit dat?

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch kan massage je helpen om corona of een andere virusziekte te bestrijden!


Iedereen heeft een immuunsysteem, het systeem dat je lichaam helpt ziekteverwekkers te bestrijden. Dat gebeurd op verschillende manieren. De eerste barrière is de huid, die zorgt ervoor dat schadelijke stoffen het lichaam niet kunnen binnendringen. Maar bijvoorbeeld ook het slijmvlies in je luchtwegen vangt bacteriën op voordat ze schade kunnen aanrichten.


Maar niet elke ziekteverwekker wordt meteen tegen gehouden. De volgende stap in je afweer is aan de witte bloedcellen. Deze cellen reizen door ons lichaam en vernietigen alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen.

En daar in zit het geheim: massage bevordert de aanmaak van witte bloedcellen en daarmee verbetert je afweer. Belangrijk in de strijd tegen elk virus.

Dit werd ontdekt door Dr. Mark Rapaport. Voor en na de massage van een testpanel van 53 personen werd er bloed afgenomen. Na de massage bleek er een duidelijke toename van lymfocyten, een type witte bloedcel verantwoordelijk voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf.

Verder bleek dat het cortisol niveau in het bloed minder werd. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress.

Massage verbetert dus aantoonbaar je immuunsysteem! Wat houd je tegen? Kom een keer langs.


bron: Journal of Alternative and Complementary Medicine (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419840/)


10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven